Jdi na obsah Jdi na menu
 


Policie a ragby

Npor. Ing. Ondřej Loučka
zástupce vedoucího 2. oddělení
Pohotovostní motorizovaná jednotka
Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy
Policie České republiky,
hráč RC Tatry Smíchov
 

představil projekt, kterého cílem je :

 

Vytvořit ragbyovou policejní reprezentaci, která by sehrála zhruba 2x ročně zápas proti nějakému zahraničnímu policejnímu týmu. 

První z takových zápasů by mohl být odehrán  již letos na podzim.

 

Vytvořit RAGBYOVÝ TÝM POLICIE, ve kterém může hrát :

        

       

  • POLICISTA
  • OBČANSKÝ ZAMĚSTNANEC POLICIE ČR
  • STUDENT POLICEJNÍ AKADEMIE ČR
  • STRÁŽNÍK MĚSTSKÉ POLICIE

a který je určen pro aktivní ragbisty a ragbistky.

 

 Ragbyový tým policie by mohl být přínosem pro české ragby. Pro hráče by to znamenalo, že budou reprezentovat Policii České republiky a také spoustu kontaktů, které jim mohou pomoci v jejich profesním životě. Být členem týmu, který bude spojen s jejich zaměstnáním, by pro ně v budoucnu mohlo znamenat také příjemnou část služební přípravy.

 

Kontakt:

Ondřej Loučka

+420 775 11 32 11

ol.policie@gmail.com

 
 

1934333-40682145-2560-1440.jpg

index.jpg

 

Jménem RC Havl.Brod jsme také oslovili Policii a Vězeňskou službu v kraji Vysočina následující výzvou.

 

 

         Vážení,

Obracíme se na Vás, příslušníky Policie a Vězeňské služby v kraji Vysočina jménem Rugby Clubu Havlíčkův Brod a předkládáme Vám následující podnět k zamyšlení s jednoduchým cílem. Chceme Vás pozvat k účasti na ragbyovém hnutí v České republice. Možná víte, že již byl založen ragbyový klub Olymp Praha, který sdružuje vaše kolegy a kolegyně. Jsme přesvědčeni, že ragby je sport vhodný právě pro Vás a že může být dobrým doplňkem Vaší fyzické přípravy.

Zdůrazněme hodnoty, které ragby nabízí a které nejsou samozřejmostí v řadě jiných sportů. Jde o tvrdý kontaktní sport, který vyžaduje odolnost a jistou dávku odvahy a jako takový se neobejde bez čestnosti a férovosti, ale také bez ohleduplnosti a respektu k soupeři. Ragby je o přátelství a soudržnosti, o radosti ze hry a z vítězství, ale také o pokoře a disciplíně. Ragbyová přátelství jsou většinou celoživotní, bez rozdílu klubové nebo národní příslušnosti.

Ragby je sport vhodný i pro Vaše děti, nebo děti Vašich přátel. Hrají ho chlapci i děvčata, malí i velcí, silní i tencí od 5 let až do „ starých pánů “. Děti a mládež si osvojují nejen ragbyové dovednosti a herní prvky, ale všechny ostatní pohybové vlastnosti.  Ragbyová výchova napomáhá při uplatňování protidrogových programů i při výchově proti kriminalitě.

 Ve světě má ragby ohromný rozmach a po skončení RWC 2015 v Anglii ( Rugby World Cup ) se zájem o tento sport  mimořádně zvýšil i v naší republice a to jak mezi dospělými tak i mezi mládeží. Vznikla řada nových klubů, přibylo trenérů i rozhodčích. Možná, že i v této činnosti by někteří policisté či policistky našli svoje uplatnění a pomohli tak aktivně při výchově dětí a mládeže. . Domníváme se, že stejně tak přispějí k popularitě ragby také OH 2016 v Rio de Janeiro. Do jejich programu byl zařazen turnaj Rugby Sevens ( Rugby 7´s - ragby o sedmi hráčích ) mužů i žen, který zcela nepochybně OH obohatí  a získá další nové obdivovatele pro tento skvělý sport.

 

V Čechách  slavíme v letošním roce významné výročí. Již devadesát let se čeští ragbisté sdružují v České Ragbyové Unii ( ČSRU ), již devadesát let uplynulo od chvíle, kdy známý spisovatel a novinář Ondřej Sekora přeložil ragbyová pravidla a spolu s prvními nadšenci uvedl ragby v život. V současné době se aktivní hře věnuje ve všech kategoriích mužů i žen více než 2500 hráčů a hráček sdružených ve 30 klubech v celé republice.

ČSRU organizuje soutěže,pořádá mezinárodní utkání, organizuje vzdělávání trenérů i rozhodčích, zve zahraniční odborníky, aby pomohli svými zkušenosti hlavně v kempech dětí a mládeže.

Je obecně známé, že vynikající sportovci jsou vzorem pro děti a mládež. Domníváme se, že i ragbisté by mohli být takovými vzory a protože odvaha a rozhodnost nemohou chybět ve Vašich řadách, ale ani v řadách ragbistů, mají Vaši příslušníci všechny předpoklady se takovými vzory stát.

                                        Daniel Chymo, Jaroslav Kratochvíl