Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trenér RC Havlíčkův Brod

1378534_10201202564520413_1349537388_n.jpg

Trenér Rugby Clubu Havlíčkův Brod Daniel Chymo, jediného Rugby Union Clubu na Vysočině je aktivním hráčem Ragby. Nastoupil do zápasu na pozici mlýnové spojky a jednou pětkou podpořil vítězství RC České Budějovice s RC Rakovník, který skončil rozdílem 81:5.

Ragbyový tým RC České Budějovice prožívá vcelku úspěšný druholigový podzim. Ve čtyřčlenné skupině B nejprve zvítězil na půdě RC Sedlčany 19:7 (po bezgólovém poločase), poté prohrál v Praze s béčkem Slavie 7:64 (0:29) a do třetice se představil na domácím hřišti, kde v neděli 13. října deklasoval mužstvo RC Rakovník 81:5 (29:5). Drží si druhou příčku v tabulce a má nakročeno do play off.

1378876_10201321190449076_736910666_n.jpg

Loňskou sezonu prožili Budějovičtí v Oblastním přeboru Čech, kde v konečném účtování obsadili šesté místo mezi osmi účastníky. Po reorganizaci soutěží se posunuli do 2. ligy, která je po 1. lize a extralize třetí nejvyšší v republice. Z dosavadních třech utkání dokázali dvakrát zvítězit. "Nečekal jsem tak vysokou porážku od Slavie, která si však půjčuje pendly z extraligového áčka. Jinak jsem spokojený," bilancuje průběh podzimu trenér Zdeněk Bílský.

Svěřenci bývalého reprezentanta stále sbírají zkušenosti. Mladý tým v jihočeské metropoli vznikl na podzim 2011 a rok nato začal hrát o mistrovské body. Ve své druhé sezoně vykazuje značný výkonnostní pokrok. Potvrzením vzestupné formy byl poslední duel s Rakovníkem, který skončil výrazným rozdílem sedmdesáti šesti bodů ve prospěch Českých Budějovic. "Rakovník patří rovněž k začínajícím týmům, i když hraje o něco déle než my. Dva roky ale strávil v nižší soutěži," srovnává Bílský.
Nedělní utkání na travnatém hřišti patřícím TJ Vltava se stalo historicky první konfrontací mezi Budějovicemi a Rakovníkem v patnáctkovém ragby hraném na dvakrát čtyřicet minut. "Ze začátku nebyl výkon moc týmový, ale potom se hráči uklidnili a ve druhém poločase přehrávali soupeře dokonce individuálně, což není úplně běžná záležitost. Musím pochválit všechny kluky, kteří se dostali na hřiště. Udělali mi radost," rozplývá se kouč.
Nejvíc bodů, celkem dvacet šest, nasbíral Šimeček, po deseti bodech přidali Kováč, Novotný a Dvořáček, po pěti Hejníček, Zd. Šilhan, Valvoda, Chalupský a Chymo. "Výsledek i průběh zápasu byl jednoznačný. Konečně se projevila naše tréninková práce. Výborná je účast hráčů. Proti Rakovníku jich bylo k dispozici dvacet osm a činilo mi problém vybrat z nich povolených dvaadvacet. S výjimkou Davida Vondrouška jsme nastoupili v nejsilnější možné sestavě," pochvaluje si vládce budějovické střídačky.
Zatímco loni bylo v týmu jenom patnáct top hráčů a každé střídání znamenalo oslabení, letos je každá pozice zdvojená na úrovni. "Střídáme kvalitu za kvalitu. Musím říct, že jsme zvládli důstojně i zápas proti téměř extraligové Slavii, byť skóre vyznělo nepříznivě. Kluci dokázali hrát osmdesát minut naplno," říká Zdeněk Bílský. Budějovické ragbisty čeká za dva týdny odveta proti Sedlčanům a pokud to dovolí počasí, předehrají si i dva zbývající jarní zápasy. Do play off by potom šli rovnou z přípravy vyplněné tréninkovými souboji s jinými soupeři.